06 - 51 98 77 24

info@dog-life.nl

Zuiderdiep 190 Valthermond

Dog-Life Hondenschool Valthermond

Cursussen en trainingen

Cursus aanbod

Heel veel Nederlanders hebben een hond. Aan het hebben van een hond zitten, naast de nadelen die vaak genoemd worden, heel veel voordelen. Kinderen die met een hond opgroeien gedragen zich, als ze eenmaal volwassen zijn, meer sociaal dan kinderen die het zonder een huisdier hebben moeten stellen. Wanneer je een hond hebt beweeg je meer, je hond moet immers uit! Ook zorgt een hond voor vele contacten, het is een makkelijk gespreksonderwerp.

Aangezien we met veel mensen in een klein landje leven zullen we op verschillende manieren rekening met elkaar moeten houden. Dat betekent dat onze hond zich ook aan een aantal regels te houden heeft. En wat is er nu plezieriger dan een hond die goed luistert en meteen komt als hij geroepen wordt? Wanneer je hond zich in allerlei situaties zo kan gedragen dat hij geen overlast aan anderen bezorgt, zal hij (en jij als baas) een graag geziene gast zijn! Het is dus belangrijk je hond goed op te voeden. Dat begint vanaf de eerste dag dat hij in huis komt.

Je hond leert het meest als hij nog pup is. Dit is dus ook een geschikte tijd om met een (opvoedings-) cursus te beginnen. Het volgen van een cursus is niet alleen leerzaam voor jou en je hond, maar zeker ook gezellig en een goede motivatie om thuis te oefenen.

Waar kun je uit kiezen

De puppy- en basis- en gevorderde cursussen worden op zaterdagmorgen gegeven. De behendigheidscursus vindt op zaterdagmiddag plaats.

Privéles en workshops kunnen op verschillende dagen gegeven worden. Dit gaat op afspraak.

De trainingen, m.u.v. behendigheid, worden zowel binnen als buiten gegeven. Tevens is er een theorielokaal waar les gegeven kan worden.

Puppycursus

Je hond leert het meest als hij nog pup is. Sterker nog: alles wat hij in de eerste 3 à 4 maanden van zijn leven leert, is grotendeels bepalend voor zijn latere gedrag. Het is daarom erg belangrijk om deze periode optimaal te benutten. In de puppycursus, die uit tien lessen bestaat, wordt de basis gelegd voor een goede opvoeding en een gehoorzame hond.

In onze puppycursus worden allerlei zaken die je dagelijkse met je pup tegenkomt behandeld. Je leert hier op een goede manier met je pup mee omgaan. Je zult verbaasd zijn hoe leuk je pup het vindt om iets te leren!

Met een pup van 8 weken kun je al starten. Tijdens de eerste lessen van de puppycursus krijg je theoretische informatie over je hond en het leren van honden in z’n algemeen. Ook worden de eerste beginselen van een aantal oefeningen (zitten, liggen, komen, niet trekken aan de lijn) aangeleerd. In de resterende lessen worden deze oefeningen rond een aantal thema’s, die allemaal met de thuissituatie te maken hebben, uitgebreid.

De nadruk hierbij ligt niet zozeer op het bijbrengen van gehoorzaamheid, maar op het bouwen aan een goede basis voor een optimale baas / hond combinatie. Na de puppycursus kun je doorstromen naar onze basiscursus.

Basiscursus

De opvoedingslessen van de puppycursus worden vervolgd in een basiscursus (vijf lessen). Anders dan je gewend bent op andere hondenscholen zijn de lessen van de basiscursus niet gericht op het aanleren van oefeningen. De lessen gaan vooral over het herkennen en verlagen van stress, het herkennen van hondentaal, het bieden van veiligheid en het stimuleren van het nadenkend vermogen van je hond.

Een hond die zich veilig voelt en zelf na mag denken is een hond die zich fijn voelt en zich zal gedragen. Je band raakt meer gericht op samenwerken en samen plezier hebben dan bij het werken voor een voertje. Het doel blijft hetzelfde: een prettige kameraad voor het leven krijgen. En dat dit zowel voor de hond als de baas geldt is voor ons een normaal gegeven.

Gevorderde cursus

Na de puppy- en basiscursus valt er nog genoeg te leren. In deze cursus gaan we verder met de leerstof die ook in de basiscursus is behandeld. Ook is er ruimte voor het aanleren van (door de cursisten gewenste) oefeningen. Dat kunnen zaken zijn zoals zonder trekken naast je lopen, op commando zitten en liggen en hier komen. Maar je kunt ook denken aan het leren zoeken of speuren. De mogelijkheden zijn legio.

Indien nodig wordt er ingegaan op eventueel probleemgevend gedrag van je hond, zoals bijvoorbeeld: trekken aan de riem, uitvallen aan de lijn, angst of agressie naar honden of mensen, weglopen. Ook tijdens deze cursus leer je te begrijpen hoe een hond denkt en hoe je, je hond iets duidelijk kunt maken.

Behendigheid

Zin in een sportieve uitdaging? Dan is een cursus behendigheid wellicht wat voor jou en je hond. Je hond moet een aantal basiscommando’s kennen en jijzelf moet de aandacht van de hond kunnen vragen en vasthouden.

Voor een behendigheidscursus moet de hond goed gezond zijn en minimaal één jaar oud zijn. De behendigheidscursussen starten in het voorjaar en direct na de zomervakantie. Er is een winterstop.

Voor alle cursussen geldt het toverwoord: plezier voor baas en hond!

Privé les

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je liever privéles wilt hebben. Misschien heeft je hond een probleem of vind je het moeilijk met hem in een groep te trainen. Het kan ook zijn dat je het prettiger vindt om alleen les te krijgen.

Privé les kan zowel bij onze hondenschool als ook bij je thuis gegeven worden. De lessen worden in overleg gepland.

Workshop

Op verzoek worden er workshops bij Dog-Life gegeven. Daar kunnen verschillende onderwerpen aan de orde komen. Denk aan een workshop speuren/zoeken, spelletjes, clickeren, apporteren, springen, enz.

Ook zijn workshops over instructie aan cursisten mogelijk. Een workshop kan uit een dag, maar ook een weekend of een midweek bestaan. Een workshop kan aan groepen van verschillende grootte gegeven worden. Interessant voor instructeurs van hondenscholen of kynologenverenigingen, maar ook voor een groepje mensen dat het leuk vindt om met elkaar en hun honden eens iets anders te doen.

Informeer maar eens naar de mogelijkheden.

Veel gestelde vragen

Je bent welkom met een pup vanaf acht weken. Als je de pup net hebt opgehaald bij de fokker, geef ‘m dan eerst een paar dagen de tijd om aan jullie te wennen. We trachten iedere vier weken een nieuwe puppycursus te laten starten, daardoor hoef je nooit lang te wachten.

Wanneer je je voor de puppycursus hebt opgegeven, mag je – samen met je pup – komen kijken naar een cursus die al gestart is. Op die manier went je pup aan allerlei nieuwe dingen en kun je zelf als dat nodig is wat vragen stellen.
Ja, om aan de training mee te doen moet je hond volledig zijn ingeënt. Voor pups geldt dat ze minimaal de eerste enting gehad moeten hebben. De entingsboekjes worden gecontroleerd.
Ja, de cursus gaat altijd door. Wanneer het slecht weer is kan er binnen getraind worden. Soms valt er een trainingsdag uit, bijvoorbeeld in verband met vakantie of feestdagen. Dat gebeurt altijd in overleg met de cursisten.
Ja, ook oudere honden kunnen nog wat leren. Vaak vinden ze dat erg leuk, vooral omdat ze samen met de baas bezig kunnen zijn. Kom maar eens langs om te kijken welke cursus voor jou en je hond geschikt is.
Nee, je hoeft met je hond geen diploma behaald te hebben om behendigheid te mogen doen. Wel stellen we een paar voorwaarden voor deelname. Ten eerste moet je hond zich sociaal kunnen gedragen naar mensen en honden. Ten tweede moet je hond een paar basiscommando’s beheersen, zoals zitten, liggen en komen. Net zoals bij de andere cursussen helpt het als je hond gek op een speeltje (balletje) is. Tot slot moet je hond minstens een jaar oud en goed gezond zijn om aan de cursus mee te kunnen doen.

(C) Dog-Life hondenschool 

| Realisatie Oostingmedia